В днешното объркано и преходно време, в което ценностната система придобива различни измерения и
Възниква необходимостта от подпомагане на родителите във възпитанието на децата.
Сътрудничеството между учители и родители е по-нужно от всякога, за да може по-бързо и безболезнено да се отсраняват възникналите проблеми.
Няма училище за родители, затова всеки се учи да бъде родители чрез разрешаването на различните ситуации със своето дете,
чрез така наречения „Учене чрез опит – грешка” или чрез напътствия от „ препатили” приятели и роднини.
Голяма част от родителите използват остарелите модели на отглеждане и възпитание ,
които не им помагат във всички ситуации.
Ето защо, старшите учители от педагогическата колегия организираха в детската градина-УЧИЛИЩЕ  ЗА  РОДИТЕЛИ
.

 


   Училище за родители    

 

 

Тема:

Детските  фантазии  и  лъжи

лектор:

главен учител: Юлия  Ангелова

м. април  2013 год.

  

Тема:

Как  да  покажем обичта  към  децата си

лектор старши  учител 

Пепа  Чавдарова

месец: Февруари 2012год.

 

 

 

 Полезна литература
 
 


 

Когато си мислиш, че не те гледам


Съобщението, което всеки възрастен трябва да прочете, защото децата наблюдават и правят това, което ти правиш, а не това, което казваш.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях, че закачи първата ми картина на хладилника и веднага поисках да нарисувам друга.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как нахрани изгубено коте и научих, че е добре си мил с животните.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как направи любимата ми торта за мен и научих, че малките неща могат да бъдат най-специалните неща в живота.
Когато мислеше, че не те гледам, аз чух как каза една молитва и аз знаех, че някъде има Бог, с когото винаги мога да говоря и се научих да вярвам в Господ.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как приготви храна и я занесе на приятел, който беше болен и научих, че ние всички трябва да помагаме грижейки се един за друг.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как отдели от времето и парите си, за да помогнеш на хора, които нямат нищо и научих, че тези които имат нещо трябва да дават на тези, които нямат.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се грижиш за нашата къща и всеки в нея и научих, че трябва да се грижим за това, което ни е дадено.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се справяш с отговорностите си, дори когато не се чувстваш добре и научих, че би трябвало да бъда отговорен когато порастна.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях сълзите в очите ти и научих, че понякога биваш наранен, но няма нищо страшно в това да поплачеш дори.
Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се безпокоиш и исках да бъда всичко онова, което бих могъл да съм.
Когато мислеше, че не те гледам, аз научих най-много от уроците на живота, които трябва да знам, за да бъда един добър и творчески човек, когато порасна.
Когато мислеше, че не те гледам, аз те погледнах и исках да ти кажа “Благодаря!” за всички онези неща, които видях, когато ти си мислеше, че не те гледам.

Казвам това на всички онези хора, които зная, че правят толкова много за другите като си мислят, че никой не ги вижда.
Всеки от нас, родител, дядо и баба, роднина или приятел оказва влияние в живота на едно дете."